Reserveren

taco aafke jongman

Kamperen in de bossen bij landgoed de Oldenhof

Vollenhove  – Aan de rand van de Beulakerwijde, tussen Vollenhove en Beltschutsloot, ligt landgoed de Oldenhof. Daar wordt zondag 1 mei een natuurcamping geopend voor het publiek. De stichting, die de eeuwenoude havenzate beheert, zoekt al enkele jaren naar ondernemers die de boerderij willen gaan exploiteren. Met succes dus!

Door Guus Puylaert

De nieuwe eigenaren, Taco en Aafke Jongman, wijzen enthousiast naar het bosgebied achter ‘hun’ nog te renoveren boerderij op landgoed De Oldenhof. Ze zijn trots dat dit stukje monumentaal erfgoed, doorspekt met een adellijke geschiedenis, nu bij hun hoort. Taco, geboren en getogen in Vollenhove,  kijkt nog eens goed om zich heen. Aafke en hij hebben hun trouwfoto’s er nog laten maken, vroeger. “Het is mooi om hier weer te zijn!”, zegt hij.

Rijke geschiedenis

Landgoed de Oldenhof, in 1635 door Gerhard Sloet gesticht, werd tot enkele jaren geleden beheert door freule Clara Sloet van Oldruitenborgh. Ook zij exploiteerde al een natuurcamping. Daarom hoefde er geen nieuwe vergunning geregeld te worden. “Dat scheelt een stuk. Het is natuurlijk wel monumentaal, dus voor elke aanpassing moeten we toestemming vragen”, stelt de 47-jarige ondernemer.

In de oude deel van de boerderij woont boer Harm Haasjes, die in 1936 op de Oldenhof werd geboren en er altijd is gebleven. “Dèn Oldenhof, zoals Harm zegt. Voor hem ligt dit natuurlijk nogal gevoelig.” Zelf heeft de familie Jongman geen blauw bloed. Zoals iedere familie in Vollenhove heeft wel een familienaam: de Keu. Het varken. “Ik zei pas nog tegen de familie Haasjes: we houden het in ieder geval in de dierennamen. Daar konden ze wel om lachen”, vertelt Taco.

Persoonlijk tintje

“Mijn bouwbedrijf had het niet gemakkelijk tijdens de crisisjaren”, legt Taco uit, die zijn vaders bouwbedrijf overnam. “En nog steeds niet altijd. Bovendien was ik in Nepal tijdens de aardbeving in 2015. Daarna sta je anders in het leven. Ik besefte me hoe ontzettend goed wij het hebben.” Zijn telefoon gaat af, hij neemt even niet op. “Je merkt het met zo’n verrekte telefoon, je moet constant bereikbaar zijn. Iedereen leeft hier zo gestresst…”

Taco zocht rust en vond die in de bossen rond het landgoed, waar hij graag zijn rondjes hardloopt. “Tijdens het lopen zag ik houthakkersstrepen staan op de bomen, die zouden gekapt worden. Als aannemer van een bouwbedrijf kon ik daar wel wat mee. Van het één kwam het ander en zo raakte in gesprek met de Stichting. Wie had dat ooit gedacht?”, vertelt hij blij.

Ambities

Taco en Aafke  hadden vroeger nooit verwacht dat ze hier een camping zouden openen. Hij heeft zijn eigen bouwbedrijf, zij is apothekersassistent. Die banen houden ze, ondertussen bouwend aan deze nieuwe uitdaging. Ze willen de boerderij verbouwen, om er vervolgens te gaan wonen en een bed & breakfast te openen. Taco’s bouwbedrijf gaat alles verbouwen. “We zijn vaker verhuisd. Ik heb altijd alles zelf verbouwd. Nu staan we hier, ik wil een sfeer creëren. Mijn vader heeft hier nog zelf de zolder gerenoveerd!”

“Eind dit jaar moeten de vergunningen rond zijn voor de verbouwing”, is Aafke ambitieus. “Het moet allemaal nog groeien, we doen het stap voor stap. We hebben altijd alles met z’n tweeën gedaan, dit is spannend en bijzonder. Het wordt hard werken, maar het is toch magnifiek om wakker te worden bij zo’n bosgebied. Croissantje erbij. Heerlijk. ”

Geplaatst op vrijdag 29 april 2016 in de Meppeler Courant.
http://www.meppelercourant.nl/nieuws/regio/434934/kamperen-in-de-bossen-bij-landgoed-de-oldenhof

In de media

De (lokale) media besteed veel aandacht aan de nieuwe impuls die Landgoed “De Oldenhof” krijgt. Ook de nieuwe eigenaren van het natuurkampeerterrein, Taco en Aafke Jongman, komen aan het woord.

Copyright © 2024 Camping de Oldenhof. Alle rechten voorbehouden. - Website door Twenty First Media