Reserveren

In de omgeving

In de omgeving van onze camping is van alles te beleven. Voor de hele familie en voor elk wat wils. Natuur en cultuur is beide zeer veel aanwezig. Een aantal suggesties uit onze eigen persoonlijke favorieten.

vollenhove

Vollenhove

Vollenhove is een pittoresk stadje in de kop van Overijssel. Vollenhove barst van de historie. In het centrum zijn vele monumentale panden te zien. Vollenhove is een voormalig vissersstadje, maar de haven wordt tegenwoordig bijna enkel voor de pleziervaart gebruikt. In de omgeving van Vollenhove liggen enkele havezaten en kastelen op landgoederen. Natuurlijk zijn er veel terassen en restaurantjes in de buurt.

Bloemencorso Vollenhove

Vollenhove staat tegenwoordig ook bekend om zijn bloemencorso. Een jaarlijks terugkerend evenement dat bezoekers uit heel Nederland trekt. Een 15 tal praalwagens stralen samen met muziekkorpsen. Het bloemencorso wordt ieder jaar gehouden op de laatste zaterdag van augustus.

St. Jansklooster

Aan de andere kant van het landgoed ligt St. Jansklooster. Een gezellig plaatsje met een net zo rijke historie als Vollenhove. Het heuvelachtige landschap is een voorbeeld van een keileemrug, die in de laatste ijstijdperiode is afgezet. Bezoekers van Natuurgebied de Wieden, kiezen St. Jansklooster als opstapplaats.

Wist u dat Evert van Benthem, twee maal winnaar van de Elfstedentocht, afkomstig is uit St. Jansklooster.

stjansklooster

blokzijl

Blokzijl

Ook Zuiderzee stadje Blokzijl is uw bezoek waard. Blokzijl heeft een haven die veelvuldig wordt gebruikt voor pleziervaart. De sluis is een andere bezienswaardigheid waar zo’n 20.000 schepen per jaar passeren. Verder heeft Blokzijl een aantal uitstekende restaurants.

De Weerribben

Nationaal park de Weerribben is een natuurgebied, gelegen in Noordwest Overijssel en is vanaf onze camping goed bereikbaar. Het landschap bestaat voornamelijk uit water en riet. Samen met het naastgelegen natuurreservaat De Wieden vormt het een belangrijk moerasgebied.

Het afgraven van veen voor turfwinning heeft het huidige landschap van de Weerribben doen ontstaan. Ribben zijn smalle stroken land waarop de uitgestoken turf te drogen werd gelegd en de weren zijn de uitgeveende delen. Daaraan dankt het natuurgebied dan ook zijn naam. Na de verveningsperiode werd de rietteelt bepalend voor het landschap.

De Weerribben is uit natuurwetenschappelijk oogpunt zeer waardevol, voornamelijk omdat de verschillende stadia in de natuurlijke ontwikkeling van open water tot moerasbos voorkomen.
Hierdoor is een grote verscheidenheid aan milieutypen te vinden. We onderscheiden: open water, rietlanden, hooilanden en moerasbossen.

weerribben-water

dewieden

De Wieden

De Wieden is een meren- en moerasgebied in de gemeente in de Kop van Overijssel. Het ligt direct aan de Weerribben. De Wieden is een vergraven laagveengebied.

Anders dan in de Weerribben komt hier veel meer open water voor, met name grote plassen (“wieden” of “wijden”). Dat had wellicht te maken met een minder goede reglementering van de turfgraverij, maar ook met enkele zware inbraken van de zee.

In de Wieden liggen vier eendenkooien, waarvan de grote Otterskooi af en toe kan worden bezocht.

Copyright © 2024 Camping de Oldenhof. Alle rechten voorbehouden. - Website door Twenty First Media